Hyra segelbåt

Det finns många som uppskattar att vara på sjön, och som gärna seglar, men som kanske inte har tid eller lust att ta hand om en båt året runt för de månader eller veckor som man kan segla på sommaren. Ett bra alternativ då är att hyra en segelbåt, som medför många fördelar jämfört med att köpa en. För det första slipper man problem med sjösättning, upptagning, vinterförvaring och underhåll, och för det andra behöver man inte binda upp en stor summa pengar i något som man sannolikt ändå inte kommer att använda under större delen av året.sailboat-950352_640

För att få hyra en segelbåt krävs dock vissa förkunskaper. Besättningen på båten behöver inte ha något formellt bevis på att de har sjövana, så länge de har den, men den som ska agera skeppare måste minst ha ett förarintyg. Ett vanligt sätt att hyra en segelbåt är via en förmedling, som hyr ut båtar som ägs av privatpersoner. Efter att ha beställt och betalat för en båt hos förmedlingen får man instruktioner om hur man tar sig till båten och hämtar den från ägaren.

Något man ska tänka på om man planerar att hyra en segelbåt under semestern är att vara ute i god tid när man bokar den. De mest populära semesterveckorna blir nämligen fullbokade snabbt. De allra flesta tillgängliga båtarna, runt 400 stycken, finns i Stockholms skärgård, så där har man störst chans att få tag i en, men det finns också uthyrning i mindre utsträckning i Skåne och på västkusten.

Priserna för att hyra en segelbåt varierar naturligtvis stort beroende på båtens storlek och beroende på om det är högsäsong eller lågsäsong. En båt stor nog att rymma en familj kostar 6 500 kronor eller mer per vecka.

Att hyra en segelbåt kan också vara en utmärkt aktivitet för konferenser, teambuildingdagar eller kick-offer. Om man inte har personal som är sjövan, och en aktivitet på land därför passar bättre, kan gokart vara ett bra alternativ. För en kick off i Stockholm är O’Learys i Kista en av de bästa platserna, då man kan åka gokart inomhus, spela bowling och äta på ett enda ställe.

originmag