Matlagning i kabyssen

”Sjön suger” är ett välkänt ordstäv bland båtmänniskor, och därför är det viktigt att ha tillgång till en bra kabyss ombord, oavsett vilken storlek man har på sin segelbåt. Det kan dock vara krångligt att laga mat på en mycket begränsad yta, som dessutom lutar och kränger med vinden och vågorna. Här kommer därför några tips på lättlagad mat som passar utmärkt på sjön.

Några rätter som passar perfekt att laga till sjöss är risotto och olika grytor. Detta eftersom de är rätter som innehåller allt, och som tillagas i en enda kastrull. Det gör att matlagningen tar upp så liten yta som möjligt, och att man inte behöver hålla koll på flera olika grytor och kastruller som kokar. Ett tips är att man kan släppa lite på reglerna kring matlagning även när man lagar andra maträtter – man kanske inte måste ha potatis eller ris som tillbehör om det är svårt att få plats med en extra kastrull? Istället kan man komplettera måltiden med lite bröd.

Ett annat tips är att använda sig av helfabrikat och halvfabrikat för att göra matlagningen enklare. Man kan till exempel köpa en färdig soppa på burk, och sedan lägga till kyckling, lax, grönsaker eller något annat för att göra den mer matig. Det är också en bra idé att ha olika kryddor ståendes i pentryt. De tar inte upp mycket plats och de håller länge, och det är alltid bra att ha ifall man behöver piffa upp en rätt i ett nödläge.sail-863082_640

Smörgåsar är ett enkelt och populärt mellanmål eller till och med en måltid på semestern, och det finns saker man kan göra för att de ska bli mer matiga. Påläggen kan till exempel vara potatis, kyckling, keso, avokado, makrill eller rökt skinka, saker som mättar och ger ork för att hissa och hala segel.

Frukt är naturligtvis ett bra komplement, och det är bra att tänka på att välja tålig frukt, som inte blir dålig så snabbt. Det kan till exempel vara banan, äpplen, päron eller vindruvor, som alla ska ligga i rumstemperatur.

Efter en dag på sjön är det skönt att komma hem till en bekväm säng som man kan vila ut i. Du hittar ett brett utbud av sängar på Sleepo.se.

originmag