Solosegling till havs

Tanken på att få vara ensam till havs och genomföra en personlig dröm eller utmaning lockar många svenskar varje år. Att ge sig ut på en längre ensamsegling kräver dock en hel del förberedelser. Man måste vara beredd på extrem väderlek och försöka tänka efter i förväg så gott det går.

Träna krisläge

Naturligtvis ska man inte fastna i negativa tankebanor, men det är alltid en god idé att försöka fundera ut det värsta som skulle kunna hända och försöka ha en plan för vad man eventuellt gör om det inträffar. Först och främst behöver man se till att man har en stabil och sjöduglig båt. Behöver man ekonomiskt stöd för att kunna finansiera handpenning på båt och förnödenheter finns det förmånliga snabblån på lånakuten där man även kan låna med betalningsanmärkningar.

Man kan även behöva köpa flytväst, nödraketer samt en liten uppblåsbar livflotte om man av någon anledning tvingas överge båten. Dessutom måste man packa för att klara varierande väderlek. Det är också bra att ha med sig till exempel böcker, korsord eller papper och penna för att hålla sig sysselsatt under de veckor man seglar på platser där det varken finns bebodda öar eller människor så långt ögat kan nå. Ett väl tilltaget matförråd, radio och sjökort är snarare regel än undantag.

Svenska ensamseglare

I september 2017 gav sig Emma Ringqvist ut på en världsseglats som tog henne över både Nordsjön och Atlanten. På väg tillbaka till Sverige fick hon motorproblem vid den avlägsna ön Tristan da Cunha i Atlanten. Hon lyckades inte laga motorn utan vinden fick bära henne hem till Sverige igen. Efter nio månader till havs återvände hon till Tånguddens hamn i Göteborg i juni 2018.

Även soloseglaren Olivia Dellow längtade efter att få utforska ensamheten på havet och den 29 juli 2017 bar det iväg från Kastellholmen i Stockholm. Resan tog henne över Östersjön, Kielkanalen och vidare mot Atlanten, med destination New York. Inspiration och goda råd hämtade hon bland annat från den berömda långseglaren Laura Dekker som bara var 16 år gammal när hon blev yngst i världen att genomföra en världsomsegling.

Den rutinerade seglaren Sven Yrvind har genomfört en hel del seglatser i sitt liv. Bland annat har han satt kurs mot Florida och varit på väg mot Nya Zeeland. Den senare seglatsen fick dock avbrytas redan efter 40 dagar till sjöss på grund av problem med den hemmabyggda båtens skrov. Han hoppas kunna sjösätta en ny båt och genomföra äventyret under 2019.

Ensamheten lockar

Det som främst lockar dessa soloseglare är en längtan att få vara ensam med havet och uppleva naturen och dess element från ett unikt perspektiv utan att störas av distraktioner. Att bara få leva i det absoluta nuet mellan himmel och hav är en upplevelse som alla ensamseglare delar.

originmag