Att bo på sin båt

De som verkligen älskar havet, och vill tillbringa så mycket tid som möjligt ombord på sin båt, kan överväga att flytta in permanent och bosätta sig där. Det är fullt möjligt att folkbokföra sig på en båt i Sverige, så länge den har en fast plats. Adressen blir då den bit av mark eller fastighetsbeteckning som båten ligger förtöjd vid.1024px-Pampas_Marina

En familj som valt att göra detta är familjen Warner. De flyttade in i en 55 kvadratmeter stor båt med fyra rum när de var tre i familjen: mamma Unni, pappa Tobias och sonen Morris. I båten hade de ett kök med öppen planslösning och halvtrappa upp till vardagsrummet, ett litet kontorsutrymme, ett badrum och tre bäddar. Båten ligger förtöjd i Pampas Marina i Bromma, ett hamnområde som blivit ett slags villaområde på vattnet. Familjen Warner är nämligen inte ensamma om att bo på båt där; på Pampas Marina finns runt 45 hushåll där cirka 100 personer bor permanent, i båt eller i husbåt. Boende på området ingår i en selektiv skara, då man för närvarande inte kan ta emot fler husbåtar – de som finns där, finns där. Som boende på Pampas Marina får man förutom kajplats också tillgång till faciliteterna på området, som bland annat består av en tvättstuga, en boendeparkering och en lekplats. De boende på Pampas Marina har också god sammanhållning, och ordnar gemensamma kräftskivor, glöggvandringar och andra sociala tillställningar.

Det sistnämnda är något som familjen Warner kommer att sakna, menar de. De blev nämligen tvungna att sälja sin husbåt i februari 2015, eftersom familjen numera inte består av bara tre personer, utan fem. Barnen Mejram och Mingus har tillkommit, och båten blev till slut för liten för familjen, som numera bor i ett radhusområde i Täby. Att bo ombord på en båt är således inte möjligt för alla, hur mycket man älskar att vistas på sjön. Förutom stora familjer är det till exempel inget för den som älskar att bada i badkar, för platsbristen och andra faktorer kan göra att det är svårt eller omöjligt att installera ett badkar ombord på en båt. Väljer du att istället bo på fastlandet, hittar du ett stort utbud av badkar på Swedmart.se.

originmag