Lära sig segla som vuxen

Det mesta är nog lättare att lära sig när man är liten, vare sig det handlar om språk, ett instrument eller en sport. Det beror delvis på rent biologiska förutsättningar – barns hjärnor är mer plastiska och tar således upp och behåller ny information lättare – dels på att det finns ett brett utbud av sportföreningar, organisationer och kurser för barn, där de lätt kan lära sig grunderna i nästan vad som helst tillsammans med andra i sin egen ålder, för en relativt billig peng per år. För vuxna kostar det ofta betydligt mer att till exempel försöka lära sig segla. Men det går, om man verkligen vill.

En arrangör av seglarkurser för vuxna är Malmö segelsällskap, vars nybörjarkurs går av stapeln i Limhamns småbåtshamn. Där lär sig kursdeltagarna att segla en segelbåt av modellen C55, som är en liten, helt öppen kölbåt. Tre kursdeltagare och en lärare kan precis få plats i båten, som nästan kan jämföras med en optimistjolle för vuxna. Anledningen till att kursdeltagarna ska klämma ihop sig i en så liten båt, och inte segla en större båt, är enligt den kursansvarige, Jens Holmberg, att man mycket tydligare märker när man gör fel och när man gör rätt när man seglar i en liten båt. Just därför passar modellen C55 bra för nybörjare.sailboat-23801_960_720

När man går en nybörjarkurs i segling är det mycket information som man måste ta in, eftersom man kommer att gå igenom själva grunderna i segling. Dessa börjar med ren terminologi, som att det heter styrbord, babord, föröver och akterut istället för höger, vänster, framåt och bakåt, och fortsätter med hur man sätter segel, kastar loss och lägger till, och hur man gör om någon faller ur båten. Det är med andra ord mer att lära sig än att bara kryssa eller länsa.

Om du själv skulle vilja underlätta för andra vuxna som vill lära sig segla, genom att starta en seglarskola för vuxna, kommer du i samband med det att behöva starta ett eget företag. Om du vill slippa så mycket pappersarbete som möjligt i företaget, ska du låta Fakturino hjälpa dig med factoring. Då slipper du nämligen extra administrativt arbete i form av att till exempel skicka ut påminnelsefakturor, och du kan koncentrera dig på dina elever.