Bra & skyddande seglarkläder

Segling är en mångfacetterad sport som beroende på väder och vind kan vara både avslappnande och utmanade. När det är strålande sol och en mild bris är det ofta lätt att segla. Om det däremot blåser kuling och regnar ställs helt andra krav på utrustning och kläder. Oavsett om du är nybörjare eller om du har seglat hela ditt liv får du här några smart tips om hur du ska klä sig bäst för segling i olika väder.

Blåsigt väder & kyla

På hösten och vintern kan det bli rejält kallt på sjön. Den stundvis hårda vinden och kylan ställer krav på varma och skyddande seglarkläder. Det är viktigt att ha täckande och vattentäta skor med ett bra grepp. Ett par rejäla jaktkängor är utmärkta för segling i hårt väder. Jakt och segling är två sporter som kräver kläder i skyddande och högkvalitativa material. Jaktkängor är ofta tillverkade i vattentäta material som torkar snabbt, exempelvis Kevlar® och Gore-Tex®, vilket är mycket viktigt och bra seglarmaterial eftersom du måste hålla dig varm och torr på sjön. Jaktkängor är dessutom mycket slitstarka och har ett bra grepp på vått underlag. Ur säkerhetssynpunkt är detta en av de viktigaste kriterierna när du väljer seglarskor.

Utöver ett par ordentliga skor måste du även ha en vindtät jacka, seglarbyxor, vantar, mössa och varma kläder. Satsa på ett underställ tillverkat av naturmaterial som ull. Ull har den stora fördelen att den håller värmen när det är kyligt och svalkar när det är varmt. Det transporterar bort vattnet vilket gör att du inte blir kall av exempelvis svett eller fukt.

Sol & lätt bris

Soligt väder och perfekta vindförhållanden är vad många drömmer om när de ska ut och segla. Ibland har man tur att pricka in det perfekta seglarvädret. Även om det lockar att segla i enbart badkläder kan det vara bra att planera klädvalen även för varmt väder. Solen ställer särskilda krav på utrustning. Alla bör ha en keps eller hatt för att skydda huvudet från solen och värmen. Detta är otroligt viktigt för att undvika solsting på havet. Solglasögon och solskyddsfaktor är också en absolut nödvändighet eftersom solen är stark på vattnet. En flytväst kan rädda liv och bör alltid användas, av barn såväl som vuxna. På en segelbåt är det alltid bra att ha täckande skor, även om det kan vara lockande att ha flip-flops eller sandaler. Det finns många olika schackel, hakar, tampar och skruvar på en segelbåt och det finns risk att du snubblar eller skadar fötterna på dessa. Ha därför som regel att alltid ha täckande skor med bra grepp på en segelbåt. Om det är väldigt varmt är det bättre att du tar av dig skorna och är barfota än att du har exempelvis flip-flops. Det är nämligen stor risk att flip-flops och liknande skor fastnar i något.

originmag