Segling

Segling är ett sätt att färdas på. Det som driver farkosten är vinden som fångas i ett eller flera segel. Då man seglar till sjöss är farkosten mastförsedd. I masten fästs och hissas seglet. Farkosten kan vara en segelbräda, en båt eller ett annat slags fartyg.

 

Aerodynamiken driver
Den segeldrivna farkosten drivs framåt genom aerodynamiska krafter. Genom att det bilda ett undertryck bakom seglet relativt vindriktningen. Seglet påverkar alltså farkostens förflyttning framåt. Det sker mer eller mindre så oavsett vilket håll vinden kommer från. Med hjälp av olika så kallade trimanordningar ser skepparen till att seglet befinner sig i en optimal vinkel och att det formas för den bog som råder i just det tillfället. Ett segel får inte fladdra annat än då man är i position rätt mot vinden, man befinner sig då i vindögat och då står farkosten still, med reservation för avdrift på grund av strömmar eller hårda vindar. Seglet ska vara så löst skotat som möjligt, utom under manövern gipp då man vänder undan vinden även kallat att man gör en undanvindsvändning.Segling 22

 

På kryss
Den seglingsintresserade kan läsa om segling i tidskriften På kryss. Man kan även läsa om segling i tidningen Båtliv. Tidigare fanns också tidningen Segling fast den är nedlagd sedan slutet på 2013.

 

Seglarskola
Det flesta segelklubbarna arrangera seglarskolor för barn, ungdomar och vuxna. Svenska Seglarförbundet arrangerar också seglarskolor. Liksom andra vattensporter, som exempelvis simningens simborgarmärke, så har segling kurser som leder till Seglarintyg eller Seglarmärket.

 

SSF Seglarskola
Seglarskolan som Svenska Seglarförbundet arrangerar finns på nivåerna nybörjare, fortsättningsnivå och grön kappseglingskurs. Enligt Nämnden För Båtlivsutbildning, NFB, får vuxna och ungdomar ett Seglarintyg i nivåerna 1 och 2 för det fall de uppnått kunskapskraven för det aktuella kursmålet, för den aktuella nivån. Barn och ungdomar kan ta

SSF:s Seglarmärke i brons, silver och guld.

 

Segling på Västkusten
Segelklubbar som är anslutna till Västkustens Seglarförbund anordnar också seglarskolor. Då seglingen på Västkusten visar sig från sin värsta sida kan det vara bra att unna sig lite bekvämlighet och ta in på hotellsmögen.se.

originmag