Seglarläger

Navigare necesse est – att segla är nödvändigt, lyder det ordspråket på latin. Lyckligtvis finns det både seglarkurser och till och med seglarläger för den som vill lära sig konsten att segla.

Inget går upp mot en seglats särskilt då man behärskar konsten.

De flesta segelsällskapen anordnar seglarskolor, en del av dem arrangerar seglarläger för barn, ungdomar och vuxna.

Optimist

Optimist

Som en trevlig förberedelse eller första inblick i seglingskonsten kan man börja med att gå en seglarkurs online, förtjänstfullt sammanställd av Landkrabban. Sedan är det en god idé att lära sig språket, vokabulären som används inom det nautiska livet. Därefter kan man undersöka vilka segelsällskap som erbjuder seglarläger och seglarskolor. Det finns en uppsjö av segelsällskap i Sverige, så det bör finnas en inom räckhåll, så att säga. Här ges ett par exempel:

 

VSS, Vikingarnas Segelsällskap
Vikingarnas Segel Sällskap är certifierade att bedriva seglarskola. Det gör man enligt fastställda normer för Svenska Seglarförbundets seglarskola.

Under våren och hösten 2015 finns det möjlighet till seglingsträning varje onsdag. Det anordnas på Hundudden, norra Djurgården i Stockholm. Under juni månad anordnar VSS läger dagtid på Hundudden. Senare under sommaren, i augusti anordnas ett seglarläger på VSS klubbholme Ekholmen utanför Vaxholm. Läs gärna mer om vad som ingår i seglarskolans kursplan.

Nytt för 2015 är att det, genom Vikingarnas Juniorer, går att hyra en optimistjolle för eget bruk. Det går att hyra antingen en ”vanlig” optimistjolle eller en som är för tävlingsbruk.

 

Svenska kryssarklubben
Svenska kryssarklubben anordnar under år 2015 seglarläger ute på Malma Kvarn, på Värmdö i Stockholms skärgård. Lägerperioden varar under juni, juli och augusti. Under perioden anordnas ett vuxenläger och fem ungdomsläger. Man tipsar om att kläder bör namnmärkas och att man skriver en lista på vilka kläder, skor, stövlar och andra saker man tagit med sig till lägret. På så sätt minimerar man risken för att barnen förväxlar sina kläder med andras. Med en lista kan man lätt bocka av att allt blir nedpackat inför hemresan!