Kanotsegling

Om du inte är båtintresserad så kanske själva begreppet kanotsegling är nytt för dig men ärr du seglare känner du säkert till dessa smäckra och förhållandevis lättseglade båtar som ofta är snygga att se på. Med kanotsegling åsyftas helt enkelt segling i en särskild typ av båt som liknar kanoten. Det är alltså inte fråga om att sätta segel på en vanlig kanot. Så kallade segelkanoter är mycket små segelbåtar som är spetsiga i både aktern och fören. På så sätt liknar de kanoter till formen. Det är dock inte avsedda att framföras med hjälp av paddel, utan som du förstår av namnet, genom ett segel. Den här typen av båt har rötter som sträcker sig långt bakåt i tiden. I den här texten ska vi i första hand titta på hur man tävlar i kanotsegling idag och på vilka för- och nackdelar segelkanoter har jämfört med kanoter och andra små segelbåtar.

Att tävla i kanotsegling

Kanotseglarna tillhörde fram till för bara några år sedan ett helt eget förbund men är numera en del av Svenska kanotförbundet. Något som gett sporten en bredare plattform. Precis som när det gäller andra former av segling tävlar man i flera olika klasser som ibland skiljer sig åt i fråga om hur stora båtarna får vara. Juniorbåten A-kanot är den minsta segelkanoten och en så kallad E-seglare är utformad för långa seglatser. IC-kanoten är kanotseglingens motsvarighet till bilsportens formel 1. Extrema kappseglingsbåtar med andra ord. Vi har haft flera svenska världsmästare inom denna gren. Att behärska kanoten och att rent tekniskt kunna framföra den så effektivt som möjligt är grunden när det gäller kappsegling. sjörapporten på SMHI kan ge en känsla för vilka utmaningar som väntar under en tävlingsdag men, precis som i alla andra former av segling, gäller det att kunna läsa väder i vind kontinuerligt. Det är vad som händer i ögonblicket som ligger till grund för hur man seglar. Det är en del av charmen med denna sport.

Vad gör segelkanoten speciell?

Det är kanske inte så att du får plats med en skön bäddfåtölj i en segelkanot men det är ändå ofta utformade för att man ska kunna ta sig långa sträckor med dem och även sova ombord vid behov. Kanoterna kan vara utrustade med tält som fälls upp för detta ändamål. Därför kallas de ibland för campingbåtar. Kanoterna är snabba för sin storlek och ger seglaren närkontakt med vattnet. Du får plats med mer utrustning än i en jolle eller en vanlig kanot. När man vill segla riktigt fort hänger seglaren ofta utanför båten på ett karaktäristiskt sätt. Att segelkanotens centerbord är uppfällbart innebär att man kan sig fram nästan överallt, bara det inte blåser för mycket. Eftersom man sitter så nära vattenytan syns eventuella bränningar och man kan enkelt undvika dem. Formatet är perfekt för alla som gillar fri och teknisk segling där man själv har mycket att göra ombord på båten. För riktigt långa seglatser under svåra förhållanden finns det bättre båttyper.