Segling som hobby

För många som växt upp utan segling kan det vara svårt att komma in i seglande som hobby. Det är mycket att lära sig innan man kan börja och en hel del utrustning som måste köpas. Denna artikel kommer att redogöra för ett antal segelbåtar som passar bra för nybörjare samt diskutera glädjen man får av att segla.

Varför segla?

Människor har seglat i flera tusen år i jakt på bättre mark och mat. Genom segling kunde man använda sig av naturlig energi för att färdas över långa avstånd. Det krävdes även mycket färdighet för att se till så att man kom rätt och inte bara gick dit vinden förde en. När man lärde sig segla kunde man även bege sig ut och fiska för att mätta sin familj. Denna färdighet lärde man ut till sina barn och så har det gått i generation efter generation. Idag behöver vi inte segla för vår överlevnads skull men segling är ändå en viktig hobby för många människor. Det är bra för hälsan, bra för sinnet och även väldigt kul.

Det finns ingen känsla som kan matcha den man får när man lyckats tämja vinden och seglar mot horisonten en vacker sommardag. Man får komma ut i naturen och hålla på med något mindre tankeintensivt och mer praktiskt. Det är extremt avslappnande, särskilt om man har ett kontorsjobb. Man kommer undan alla jobbiga tankar och får fokusera på sin omgivning och sin båt. Det är definitivt värt att testa för den som inte gjort det. Det är idag enklare än någonsin att finansiera sina köp, så man slipper kompromissa när det gäller val av båt.

Man kan som nybörjare gå en grundkurs i segling på många olika håll i världen. Det går även bra att göra här i Sverige.

Segelbåtar för nybörjare

Har man bestämt sig för att börja segla är det viktigaste köpet man gör självklart segelbåten. Här följer ett par exempel på bra segelbåtar för nybörjare:

American 14.6

Denna båt är designad för amatören som vill ha en enkel väg in till seglingen. Här har man en stor båt med rum för upp till fyra personer och plats för kylväskor. Båten erbjuder inga avancerade funktioner och är lätt för en nybörjare att handskas med.

Ohlson 22

Ohlson 22 är en prisvärd svensktillverkad båt med en rymlig kabin som har plats för en familj på fyra. Detta är en båt som ofta rekommenderas till nybörjare. Seglingen här är okomplicerad så att man som nybörjare slipper besvär och kan njuta av seglingen utan avbrott.

Ut och segla!

En segelbåt är en suverän investering och väldigt kul för hela familjen! Gå en kurs i segling för att se om det är något för dig.